Kefir
Kefir bevat enorm veel voedingsstoffen en bioactieve stoffen, zoals proteïnen, calcium, magnesium en vitamine B12. Het bevat ook een breed scala aan bacteriën en gisten die helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het immuunsysteem.
Probiotica zorgt ervoor dat je darmflora de juiste en goede bacteriën krijgt zodat de spijsvertering goed verloopt. Denk aan het absorberen van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen voor een gezond lichaam. Daarbij begint een schimmelinfectie vaak in de darmen en daarom is het van groot belang dat juist daar voldoende “goede” bacteriën
aanwezig zijn. Nu zijn er meerdere opties om ervoor te zorgen dat je voldoende probiotica binnenkrijgt, maar kefir is één van de sterkste aanwezig en kan ook genomen worden bij een lactose intolerantie.
Het idee van het nemen van levende bacteriën of gisten lijkt voor de meeste mensen misschien wel een beetje vreemd. We nemen immers antibiotica en gebruiken antibacteriële stoffen om bacteriën elke dag weer te bestrijden. De meeste mensen gaan ervan uit dat bacteriën slecht voor ons zijn.
Maar ons lichaam wemelt van natura van dergelijke organismen. Ons spijsverteringsstelsel alleen al heeft meer dan 500 verschillende soorten bacteriën. Ze helpen ook onze darmvoering gezond te houden en helpen ons lichaam bij de afbraak van voedsel. Er zijn dus nuttige organismen die ons kunnen helpen een gezond immuunsysteem te geven. Er zijn niet veel mensen die nog niet gehoord hebben van probiotica. Je hebt waarschijnlijk ook al wel gehoord dat probiotica mensen kunnen helpen met verschillende gezondheidsproblemen. Er wordt gezegd dat probiotica deze problemen kan voorkomen of als je eenmaal al problemen hebt, deze te helpen bestrijden.
Bij welke klachten kunnen ze extra ingezet worden?
– Mensen met hooikoorts of seizoensgebonden allergieën zijn mogelijk gebaat bij probiotica. Dit blijkt uit een verzameling van verschillende studies naar dit onderwerp.
Onderzoekers van het Vanderbilt Medical Center in Nashville bestudeerden 23 eerder uitgevoerde studies met in totaal 1.919 proefpersonen.
Er wordt gedacht dat de toename in allergieën deels toe te schrijven valt aan een gebrek aan bacteriën in de darmen als gevolg van de schonere leefomstandigheden.
Als je in een heel schone omgeving woont, kom je niet voldoende in contact met micro-organismen waardoor je immuunsysteem
overuren gaat draaien als het in contact komt met onschadelijke allergenen. Probiotica zouden dit mogelijk kunnen verbeteren door de hoeveelheid goede bacteriën in het spijsverteringskanaal te vergroten. Van de studies die de onderzoekers bestudeerden, toonden zeventien een verbetering van de klachten of kwaliteit van leven
door het gebruik van probiotica in vergelijking tot mensen die een placebo nuttigden.
– Probiotica kan gebruikt worden tegen piekeren, een aanvullend middel tegen neerslachtigheid dus.
– Klinische studies hebben aangetoond dat probiotica kan helpen bij het behandelen en voorkomen van vaginale en urineweginfecties bij vrouwen.
– Diarree: het beste geval voor probiotische therapie is de behandeling van diarree. Het gebruik van probiotica biedt ondersteuning en preventie van acute diarree bij kinderen en volwassenen. Ook de duur wordt erdoor beperkt.
– Preventie van darmkanker: dierenproeven hebben aangetoond dat sommige probiotica zich kan beschermen tegen darmkanker. Er zijn echter nog te weinig gegevens gekend over de werking van probiotica en darmkanker bij de mens.
– Luchtweginfecties: klinische onderzoeken hebben aangetoond dat probiotica luchtweginfecties bij kinderen verminderd.
– Maagzweren: Probiotica helpt bij de behandeling van maagzweren in combinatie met standaard medische behandelingen. Hier zijn echter nog wel meer studies voor nodig.
– Antibiotica-geassocieerde diarree: dit is diarree die ontstaat door een onbalans in de darmen veroorzaakt door een behandeling met antibiotica. Bij het gebruik van probiotica kan dit voorkomen worden.
– Het verbeteren van de absorptie van mineralen: door het gebruik van probiotica kan je lichaam beter de mineralen opnemen uit bepaalde voeding.
– Voorkomen van schadelijke bacteriële groei onder stress : er zijn testen geweest op ratten om de effecten van stress op de darmflora te onderzoeken.
De ratten die werden gevoed met probiotica hadden weinig schadelijke bacteriën op hun darmen vergrendeld in vergelijking met ratten die werden gevoed met steriel water.
– Ziekte van Crohn en prikkelbare darm: uit een onderzoek met probiotica bleek dat een aantal symptomen verbeterd waren. Het helpt ook herhaling van de klachten te voorkomen.
Recentlijk hebben wetenschappers van Top Institue Food and Nutrition aangetoond dat probiotica op moleculair niveau effect
op onze genen in de darmwand hebben.
Hoe moet je kefir bereiden?
Meng het zakje kefir met 1 liter ongezoete, op kamertemperatuur bewaarde sojamelk.
Laat het geheel 48u op kamertemperatuur staan in een afgesloten GLAZEN kan.
Roer na 48u even goed door, met een plastiek spatel. (de kefir kan wat verkleurd en/of vlokkerig zijn) en zet de kefir in de koelkast. Kefir reageert niet goed op metalen keukenspullen. Gebruik dus ook liever plastic lepels als je roert. De temperatuur waarop je de kefir laat fermenteren is heel belangrijk voor het eindresultaat.
De klaargemaakte kefir kan je een ongeveer 10 tot 14 dagen in de koelkast bewaren.
Je kan de kefir ook in een kefirmaker bereiden, dan heb je maar 24u nodig (zie webshop).
Van de hierboven bereide kefir kan je nieuwe maken door er drie soeplepels van overte houden en
deze te mengen met 1 liter ongezoete sojamelk. Herhaal de bereidingswijze, echter nu 24u
op kamertemperatuur i.p.v. 48u. (in de kefirmaker heb je maar 12u nodig
De kefir smaakt wat zuurder dan gewone yoghurt, meng het desgewenst met een beetje stevia. Na een 5 tal bereidingen moet je vertrekken van een nieuw zakje. (verkrijgbaar op de webshop).
Kefir die je in de winkel kan vinden die gebruik je niet omdat die meestal wel nog lactose bevat en ook dikwijls suiker. Dat is ook een product wat op grote schaal wordt gefabriceerd en dus altijd gelijk moet zijn om te kunnen verkopen, ze moeten er dus egaalmiddelen, smaakstoffen…en andere stoffen aan toevoegen om een gelijk product te bekomen.