RECEPT
Bloemkoolrisotto met kefir en scampi
Rijst bevat van nature veel koolhydraten (suikers) en doet mijn bloedsuikers stijgen. Maar met deze variant met bloemkool bijna niet!
Persoonlijk een van mijn favoriete gerechtjes!
Ingrediënten (4p)
Bloemkoolpuree
- 50 gr Parmezaanse kaas, in stukjes gesneden (3 cm)
- 20 g Ghee* (zie recept E – book)
- 150 gr ongezoete sojamelk
- 200 gr (zelfgemaakte) kefir* (zie blog)
- 300 gr bloemkool, in roosjes verdeeld
Bloemkool rijst
- 300 gr bloemkool, in roosjes
- 20 gr ghee
- 1 e citroensap
- Himalaya zout, naar smaak
- Gemalen zwarte peper, naar smaak
Scampi’s
- 20 gr ghee boter
- 60 gr bloemkool, in kleine roosjes
- 24 – 30 stuks scampi’s , gepeld
- Himalaya zout*, naar smaak
- Zwarte peper*, naar smaak
- Verse bieslook, om af te werken
Bereiding
Bloemkoolpuree
Doe de Parmezaanse kaas in de mengbeker en hak 10 sec/snel 7. Doe over in een kom en zet opzij.
Voeg ghee, sojamelk, kefir en bloemkoolroosjes toe in de mengbeker en stel in 20-25 min/90°C/snel 1, of tot ze zacht zijn. Zet het kookmandje in een kom en laat de bloemkool uitlekken. Bewaar het kookvocht.
Doe de uitgelekte bloemkool en 100 gr van het bewaarde kookvocht terug in de mengbeker en mix 30 sec/snel 8 of tot een gladde massa. Doe het in een kom en dek af om warm te houden. Reinig de mengbeker.
Bloemkool rijst
Doe de bloemkool in de mengbeker en hak 3 sec/ linksdraaien /snel 5 . Spatel de zijkanten van de mengbeker naar beneden en meng met de spatel. Herhaal indien nodig het hakken 3 sec/linksdraaien /snel 5 , tot het gelijkmatig gehakt is. Doe over in een kom en zet opzij.
Doe de ghee in de mengbeker en stel in 2 min/90°C/snel 1.
Voeg de bloemkoolrijst toe, meng met de spatel en kook vervolgens 5 min/120°C/ linksdraaien /snel 1.
Voeg de dan de bloemkoolpuree toe en meng met de spatel.
Voeg citroensap, zout, peper, 20 gr van Parmezaanse kaas en 25 gr van het bewaarde kookvocht toe en mix 20 sec/ linksdraaien /snel 1.
Doe het in een kom en dek af om warm te houden.
Scampi
Dep de scamp’s goed droog en zet een pan met een beetje ghee op het vuur.
Bak de scampi’s en overige bloemkoolroosjes goudbruin, kruid bij met peper en zout.
Schik de bloemkoolrisotto op 4 borden, werk af met de gebakken scampi’s, Parmezaanse kaas en verse bieslook.