Is plantaardig gezond?
Maïs- en zonnebloem olie is zeer geliefd in zowel de horeca als bij fabrikanten van levensmiddelen. Bij veel consumenten word het dagelijks gebruikt, maar veel mensen denken dus dat dit gezonder is, want de olie is ‘plantaardig’. De term plantaardig klinkt heel gezond, maar dat is niet altijd zo. De term plantaardig vaak wordt misbruikt en dat sommige van deze producten helemaal niet gezond zijn. Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten. Hoewel zonnebloempitten gezond zijn, geldt dat niet voor zonnebloemolie. Voor zonnebloemolie wordt een heel ander ras geteeld dan het ras dat wordt gebruikt voor de eetbare zaden, idem bij maîsolie dus…
Omega 3 is ontstekingsremmend
De goedkope zonnebloemolie of maisolie die onder normale omstandigheden in de supermarkten wordt verkocht voor een paar €, is volgens vele wetenschappelijke studies beslist niet de gezondste keuze:
- De olie zit vol met omega 6. Een overmaat aan omega 6 kan ontstekingen aanjagen in het lichaam. Dit is te verklaren doordat linolzuur in het lichaam wordt omgezet in arachidonzuur, waaruit weer ontstekingsstoffen gemaakt kunnen worden. Eén studie zag zelfs direct na het eten van zonnebloemolie de ontstekingsstoffen in het bloed sterk toenemen.
- Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken. Volgens onderzoekers kan geoxideerde zonnebloemolie op de lange termijn leiden tot neurodegeneratieve ziekten.
- Geraffineerde zonnebloemolie of maïsolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn. Onderzoekers brengen een hoge inname van zonnebloemolie dan ook in verband met het ontstaan van overgewicht.
Gezonde alternatieven
Gezondere alternatieven om in te bakken kunnen verzadigde vetten zijn zoals ghee, olijflolie (extra vierge), en kokosolie (niet ontgeurde!). Verzadigd vet is zeer stabiel, waardoor het niet oxideert op hogere temperaturen.
Bakken met kokosolie bij geeft zelfs bij hartpatiënten geen nadelige effecten, zeker niet in vergelijking met zonnebloemolie. Kokosolie is zeer stabiel op hogere temperaturen. Ook kun je zonder problemen in olijfolie bakken. Gebruik dan EXTRA vierge olijfolie of een mildere vorm. (liefst kwalitatief en zeker niet uit plastiek doorzichtige flessen…) Bekijk mijn aanbod van olijfolie’s in de webshop.
Ontstekingsremmende olie
Zelf ben ik jaren geleden al gestopt met het gebruiken van zonnebloemolie of maïsolie., tenzij je het zelf niet in de hand hebt bij een restaurantbezoek of etentje, en eet ik weinig uit pakjes en zakjes of ultra bewerkt voedsel, ik dacht dus dat het in mijn lichaam wel goed zat met de verhouding omega 6 en omega 3. Helaas, de ontstekingsremmende omega 3 had ik nog steeds niet voldoende in mijn lichaam. Dit terwijl ik noten, zaden en vette vis eet waar dit in zit, zo neem ik dagelijks mijn omega 3 supplement in. (zie webshop)
Laaggradige ontstekingen
Op het moment dat de verhouding omega6:omega3 goed is ben je veel minder ontstekingsgevoelig. Denk aan laaggradige ontstekingen als vermoeidheid, geen zin om te bewegen of te sporten, stemmingswisselingen, sociaal terugtrekgedrag en een verminderd libido. Maar na verloop van tijd kan een laaggradige ontsteking allerlei klachten en ziekten veroorzaken zoals allergieën, diabetes type 2, obesitas, PCOS, fibromyalgie, hart- en vaatziekten, depressie, en in ernstige gevallen bepaalde vormen van kanker en auto-immuunziekten. Daarnaast kan laaggradige ontsteking schildklierklachten veroorzaken. Dus noodzaak om dit in balans te brengen is er zeker. Hoe zit het bij jouw denk je?